Κωδικός: Lyrata

Φίκος Lyrata

Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο

Φίκος Lyrata σε λευκό πολυτελές κασπώ


Ο φίκος λυράτα είναι ένα τροπικό καλλωπιστικά φυτό με υπέροχο φύλλωμα που συχνότερα το συναντάμε ως φυτό εσωτερικού χώρου σε σαλόνια και γραφεία όμως μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι!

Ο φίκος λυράτα εντυπωσιάζει με τα τεράστια δερματώδη καταπράσινα φύλλα του που θυμίζουν βιολί με μήκος 20-30 εκατοστών και πλάτος 10-20 εκατοστών. Πρόκειται για ένα πανέμορφο φυτό εσωτερικού χώρου που ξεχωρίζει με την απλότητα του και τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές, καθιστώντας το ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά που συναντάμε σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους.

Ο φίκος λυράτα όπως άλλωστε και ο φίκος μπέντζαμιν ανήκουν στην ίδια οικογένεια με την μουριά και την συκιά. Έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει σε βάθος χρόνου τα δυο μέτρα εντός γλάστρας.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται ο φίκος για να αναπτυχθεί και να απολαμβάνουμε το υπέροχο καταπράστινο το φύλλωμα του.


Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί ο φίκος λυράτα;

O φίκος λυράτα χρειάζεται ζεστό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει. Αν στην περιοχή μας επικρατούν σχετικά ψυχροί χειμώνες, καλύτερα να τον τοποθετήσουμε μέσα στο σπίτι. Ο φίκος λυράτα είναι ευαισθητος στην έντονη παγωνιά του χειμώνα και στους δυνατούς βοριάδες. Για τη φύτευση του φίκου λυράτα σε εξωτερικό χώρο, επιλέγουμε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, σχετικά προφυλαγμένες από τους έντονους ανέμους. Προτιμά μέσης σύστασης εδάφη που εξασφαλίσουν καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό. Αν φυτέψουμε τον φίκο λυράτα σε γλάστρα, προτιμάμε προφυλαγμένα σημεία σε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

Σε εσωτερικό περιβάλλον, ο φίκος λυράτα χρειάζεται αρκετό φως για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Τοποθετούμε τον φίκο λυράτα, λοιπόν, σε φωτεινό σημείο που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες για να μην εμφανιστούν εγκαύματα τα φύλλα του. Ως τροπικό φυτό, αναπτύσσεται χρειάζεται σε περιβάλλον με αρκετή υγρασία και καλό είναι να αποφεύγουμε να τον έχουμε κοντά σε θερμαντικά σώματα ή σε δωμάτια με αφυγραντήρες.

Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα ο φίκος λυράτα;

Ο φίκος λυράτα χρειάζεται προσεκτικό πότισμα για να διατηρήσει υγιές το φύλλωμα του. Τόσο το υπερβολικό πότισμα, όσο και η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη και στο φύλλωμα του. Για φίκους λυράτα που έχουμε σε εξωτερικό περιβάλλον ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και 2-3 φορές την εβδομάδα, τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Tι άλλη φροντίδα χρειάζεται ο φίκος λυράτα σε γλάστρα;

Πρόκειται για ένα φυτό που θέλει ειδική φροντίδα για να τον διατηρήσουμε υγιή και καταπράσινο, όπως να περιστρέφουμε τη γλάστρα του καθώς αναπτύσσεται για να έχει ομοιόμορφη ανάπτυξη, να ψεκάζουμε το φύλλωμα με νερό για ενυδάτωση και να καθαρίζουμε τα φύλλα του.

– Περιστροφή της γλάστρας του φίκου λυράτα

Τα φύλλα του φίκου λυράτα έχουν την τάση να στρέφονται προς το φως, με αποτέλεσμα αν δεν περιστρέφουμε τη γλάστρα, να τα δούμε να λυγίζουν προς την μία πλευρά και να έχουν πιο ακανόνιστη πλευρική ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, μία φορά τον μήνα, να περιστρέφουμε τον φίκο λυράτα που έχουμε σε γλάστρα μέσα στο σπίτι κατά 180 μοίρες, για να διατηρήσουμε το φυτό ίσιο και ψηλό με πιο ισορροπημένη ανάπτυξη του φυλλώματος.

– Ψεκασμός με νερό στο φύλλωμα

O φίκος λυράτα χρειάζεται σχετική υγρασία σε εσωτερικό χώρο, καθώς σε ξηρό περιβάλλον μπορεί να παρουσιάσει ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων. Κατά τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, είναι σημαντικό κάθε 1-2 μέρες να ψεκάζουμε το φύλλωμα του με νερό χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστηράκι.

– Καθαρισμός των φύλλων

Καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί τα φύλλα του φίκου λυράτα τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Με αυτό τον τρόπο, διατηρούμε καθαρό και γυαλιστερό το φύλλωμα του μέσα στο σπίτι μας. Παράλληλα, εξασφαλίζουμε ότι το φυτό παραμένει υγιές καθώς απορροφά μέσω των φύλλων υγρασία και θρεπτικά συστατικά.


Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον φίκο λυράτα

Στο φυσικό του περιβάλλον, στις τροπικές ζούγκλες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής, σε συνθήκες ανταγωνισμού των φυτών, ο φίκος λυράτα αναπτύσσει τις ρίζες του ως επίφυτο πάνω σε κορμούς άλλων δέντρων απορροφώντας θρεπτικά συστατικά και νερό, ενώ παράλληλα η βλάστηση του ξεπερνά σε ανάπτυξη το φύλλωμα των υπόλοιπων δέντρων για να έρθει σε καλύτερη επαφή με τις ηλιακές ακτίνες.

29,00 €
To Top