Κωδικός: cymb

Ορχιδέα Cymbidium

Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο

Ορχιδέα Cymbidium σε λευκό,ροζ ή μπεζ χρώμα.


Αν πιστεύουμε ότι όλες οι ορχιδέες είναι ευαίσθητα φυτά που αναπτύσσονται μόνο μέσα στο σπίτι, είναι καιρός να αναθεωρήσουμε. Υπάρχουν ανθεκτικές ορχιδέες που ευδοκιμούν έξω στο μπαλκόνι και στην αυλή του σπιτιού και είναι εξίσου εντυπωσιακές με την ορχιδέα φαλαίνοψις που όλοι γνωρίζουμε.

Μία από τις πιο δημοφιλείς ορχιδέες εξωτερικού χώρου είναι η ορχιδέα σιμπίντιουμ (Cymbidium sp.) που κατάγεται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας. Ανάμεσα από τα στενόμακρα δερματώδη φύλλα της, η ορχιδέα σιμπίντιουμ σχηματίζει εντυπωσιακά άνθη ακόμα και μέσα στην καρδιά του χειμώνα που διαρκούν από 1 εως 3 μήνες.
Τα λουλούδια της ορχιδέας σιμπίντιουμ έχουν μεταξένια πέταλα και τα συναντάμε σε διάφορα χρώματα  και μοναδικούς συνδυασμούς. Επιπλέον, ορισμένα είδη ορχιδέας σιμπίντιουμ αφήνουν κι ένα γλυκό άρωμα. 

1. Τι θέση επιλέγουμε για την ορχιδέα σιμπίντιουμ;

Η ορχιδέα σιμπίντιουμ μπορεί διατηρηθεί σε εξωτερικό περιβάλλον όλο τον χρόνο, τουλάχιστον στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, καθώς είναι ανθεκτική σε θερμοκρασίες μέχρι 5°C. Διαφορετικά, μπορούμε να τη διατηρήσουμε με γλάστρα σε εξωτερικό χώρο από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και να τη μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι στις πρώτες παγωνιές του χειμώνα.
Γενικότερα, προτιμούμε ημισκιερό περιβάλλον για την ορχιδέα σιμπίντιουμ και επιλέγουμε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό για να αναπτυχθεί καλύτερα. Αποφεύγουμε νότια σημεία με έντονη ηλιοφάνεια γιατί μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα. στο φύλλο της. Αν καλλιεργούμε τις ορχιδέες σε εσωτερικό χώρο, επιλέγουμε ένα ανατολικό ή νοτιονατολικό παράθυρο για να τις τοποθετήσουμε. Σε κανονικές συνθήκες, μέσα στο σπίτι, η ορχιδέα σιμπίντιουμ εμφανίζει ένα ανοικτό χρώμα φύλλων, ενώ σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού, παρουσιάζει σκουροπράσινο χρώμα στα φύλλα και μειωμένη ανθοφορία. 

2. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η ορχιδέα σιμπίντιουμ;

Βασική φροντίδα για την ορχιδέα σιμπίντιουμ είναι ταποτίσματα κάθε 4-5 μέρες την εποχή της άνοιξης και του καλοκαιριού που είναι η κύρια περίοδος ανάπτυξης της. Σε συνθήκες καύσωνα ίσως χρειαστεί να ποτίσουμε αρκετά συχνότερα και να ψεκάσουμε με νερό το φύλλωμα της για να αυξήσουμε τη σχετική υγρασία.
Κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα μειώνουμε τη συχνότητα ποτίσματος και ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εμφάνιση ανθοφορίας στις ορχιδέες σιμπίντιουμ είναι αποτέλεσμα της έλλειψης νερού και της μείωσης της θερμοκρασίας. Επειδή η ορχιδέα σιμπίντιουμ έχει πυκνό ριζικό σύστημα μέσα στη γλάστρα, μπορούμε να την ποτίζουμε βάζοντας νερό στο πιάτο και να το αφήνουμε για 2 ώρες μέχρι να απορροφήσει όσο χρειάζεται. Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας νερό, όπως το βρόχινο, απαλλαγμένο από άλατα καθώς διαφορετικά στις άκρες των φύλλων μπορούν να εμφανιστούν μαυρίσματα. 


3. Κι ένα μυστικό για την ορχιδέα σιμπίντιουμ

Τα λουλούδια της ορχιδέας σιμπίντιουμ μπορούν διατηρηθούν κομμένα για αρκετό νερό σε βάζο ή να γίνουν εξαιρετικά μπουκέτα για να προσφέρουμε σε ξεχωριστές στιγμές.45,00 €
To Top