Κωδικός: Gar_tre

Γαρδένια δενδρώδης (45cm)

Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο

Γαρδένια δενδρώδης (45cm)


Ευαίσθητη, πολυαγαπημένη, κλασική και αξεπέραστη… γαρδένια!

Η δενδρώδης είναι σίγουρα και πλέον εντυπωσιακή εκδοχή της

Όποιο επίθετο και να χρησιμοποιήσουμε, είναι πολύ λίγο για να την περιγράψει. Η γαρδένια είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τα υπέροχα λευκά αρωματικά άνθη και τα γυαλιστερά φύλλα της. Υπάρχουν πολλά είδη γαρδένιας, είτε θάμνοι είτε μικρά δενδρύλλια, ωστόσο η πιο γνωστή ποικιλία είναι η κοινή γαρδένια που όλοι γνωρίζουμε και ως γαρδένια η ιασμινοειδής (Gardenia jasminoides). Με καταγωγή από την Ασία και την Αφρική, η γαρδένια φυτεύεται τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στην αυλή και το μπαλκόνι των περισσότερων ελληνικών σπιτιών. Με την κατάλληλη περιποίηση, η γαρδένια μάς χαρίζει πλούσια ανθοφορία στα τέλη της άνοιξης, ενώ έχει και μια δεύτερη ανθοφορία στις αρχές του φθινοπώρου.


Ποια θέση είναι κατάλληλη για τη γαρδένια;

Η γαρδένια είναι από τα πιο ευαίσθητα καλλωπιστικά φυτά και είναι πολύ σημαντικό να τη φυτέψουμε στην κατάλληλη θέση. Συγκεκριμένα, η γαρδένια θέλει δροσερό ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, σε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους, καθώς και από δυνατούς βοριάδες. Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει, καλό αερισμό και μια σχετική υγρασία. Αποφεύγουμε να την έχουμε κοντά σε τοίχους και κάτω από τέντες για να διευκολύνουμε τον σωστό αερισμό της. Δεν θέλουμε να έρχεται σε επαφή με την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά το καλοκαίρι, καθώς της δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα, ενώ παράλληλα προκαλεί πτώση των μπουμπουκιών της. Η γαρδένια δεν είναι ανθεκτική στην έντονη παγωνιά του χειμώνα, ούτε στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ιδανικές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει είναι σε ένα εύρος θερμοκρασιών από 10-20°C. Προτιμάμε να τοποθετούμε τη γλάστρα με τη γαρδένια σε μπαλκόνι με δυτική έκθεση, αποφεύγοντας τα βορινά και τα νότια μπαλκόνια. Η γαρδένια μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό και μέσα σε σπίτι, αρκεί να της εξασφαλίσουμε φωτεινό σημείο μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ, καθώς και από κλιματιστικά.


Πόσο συχνά ποτίζουμε τη γαρδένια;

Το πότισμα της γαρδένιας είναι ίσως ο πιο βασικός παράγοντας για να ευδοκιμήσει, τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκονι. Η γαρδένια χρειάζεται πολύ καλής ποιότητας νερό που να μην περιέχει άλατα. Το βρόχινο νερό είναι πολύ ωφέλιμο και είναι πολύ σημαντικό να την αφήνουμε να έχει έκθεση στη βροχή. Η γαρδένια χρειάζεται πότισμα δύο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και τουλάχιστον κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού. Είναι σημαντικό το πότισμα της γαρδένιας να είναι τακτικό, διαφορετικά τα μπουμπούκια της μπορεί να πέσουν πριν ανοίξουν. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, σε μέρες καύσωνα ίσως χρειαστεί να την ποτίζουμε καθημερινά. Παράλληλα, είναι απαραίτητο ψεκάζουμε τα φύλλα της γαρδένιας για να διατηρούμε σχετική υγρασία για το φυτό και να μην δημιουργηθούν ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων. Ο ψεκασμός του φυλλώματος καλό είναι να γίνεται με βρόχινο ή απεσταγμένο νερό, για να μην περιέχει άλατα και δημιουργηθεί τοξικότητα στο φυτό της γαρδένιας.

Tip

*Την περίοδο του καλοκαιριού το φυτό ενδέχεται να αναστέλλει την ανθοφορία του λόγω των καιρικών συνθηκών, και να αρχίζει και πάλι προς τις αρχές του φθινοπώρου

*Aναλόγως διαθεσιμότητας το φυτό μπορεί να φέρει άνθη ή μπουμπούκια


24,00 €
To Top